3 u 1
Gde se nalazimo > Pocetna > Istorijat škole
2013 Tehnička škola Ćuprija. Sva prava zadržana.
Istorijat škole

Tradicija školstva u Ćupriji potiče još iz vremena Ustavobranitelja kada je 1839.godine osnovana prva osnovna škola. Do kraja 19.veka sva značajnija naselja sadašnjeg Pomoravskog okruga dobiće osnovnu školu.

Istorijat škole
Galerija
Dokumenta
Kontakt
Raspored.čas.Pismeni
Tehničar drumskog saobraćaja
Tehničar unutrašnjeg transporta
Vozač motornih vozila
OBAVEŠTENJA
Vanredni učenici
Prekvalifikacija
Dokvalifikacija
Specijalizacija
raspored polaganja
Dokumenta
Pravilnici škole
Vozački ispit
Upis
header
Saobraćaj
Maturski ispit
Završni ispit
U prvoj deceniji 20. veka Ćuprija dobija i srednje škole.Trudom i zalaganjem narodnih poslanika Moravskog okruga Sime Katića i Žike Mikića, uglednih građana Ćuprije: predsednika opštine Dragutina Janaćkovića, protojereja Periše Đorđevića, upravnika škole Miloša Stojanovića, veterinara Andre Đuraškovića i drugih, Ministarstvo prosvete je odobrilo i otvaranje srednjih škola.

Godine 1911. u Ćupriji je sa radom počela fabrika šećera, a sa njom se javila i potreba za tehničkim obrazovanjem radnika. To je vreme kada nastaje večernja trgovačko- zanatlijska škola koja je u stvari preteča sadašnje Tehničke škole u Ćupriji.

O njenom radu pre I svetskog rata ne znamo mnogo. Zanatsko – trgovačka škola u Ćupriji obnovila je svoj rad 1. septembra 1919. godine.

Nakon posleratne konsolidacije škola 1923.godine menja naziv u Opšta zanatska škola.Školovanje je trajalo tri godine, a pored stručnih predmeta učili su se i predmeti opšteg obrazovanja. Škola je bila pod nadzorom Ministarstva trgovine i industrije.

Škola ponovo menja ime 1933.godine u Stručna produžna škola i taj naziv zadržava do 1946.godine.
Posle II svetskog rata, godine 1946. donet je Zakon o učenicima u privredi. Shodno zakonskim promenama, školske 1946/47.god. škola dobija naziv Stručna škola za učenike u industriji i zanatstvu i taj naziv zadržava do 1952. godine. Zadatak škole bio je da učenicima zaposlenim u industruji, zanatstvu, trgovini i drugim radinostima pruži opšteobrazovna i stručna znanja za obavljanje poslova dotične struke u svojstvu kvalifikovanog radnika.

Godine1952. menja naziv u Stručna škola za učenike u privredi. Škola će se ubrzo zvati Mešovita škola za učenike u privredi „Miodrag Novaković-DŽudža“, a školske 1967/68. godine škola menja naziv u Škola za kvalifikovane radnike „Miodrag Novaković-DŽudža“ i taj naziv zadržava do 1980. godine.
Reforma obrazovanja poznata pod imenom „šuvarica“ donosi školi novo ime Škola za usmereno obrazovanje „Miodrag Novaković-DŽudža“.Početkom devedesetih godina 20. veka, ukidanjem usmerenog obrazovanja škola ponovo menja ime u Tehnička škola-Ćuprija, koje i danas nosi.

Škola danas

Tehnička škola u Ćupriji se danas nalazi na izlazu iz Ćuprije sa leve strane puta Ćuprija-Paraćin.Tokom svog postojanja škola je u skladu sa privrednim mogućnostima grada školovala kadar za rad u fabrici šećera, keksari, štampariji,remontu šinskih vozila i opreme, Velmortransu i drugo.

Nekadašnja zanimanja bravara, metalostrugara, tehničara za motorna vozila, prehrambenih tehničara, tipografa, grafičkih tehničara su nažalost prestala da postoje, a razlog tome svakako leži u određenim privrednim i političkim kretanjima s kraja 20. veka.


Škola danas raspolaže savremenim kabinetom za informatiku i saobraćaj, voznim parkom   ( 2 automobila i kamion) za obuku učenika, radionicom za praktičnu nastavu u oblasti mašinstva i saobraćaja,a školskim razvojnim planom u toku je formiranje multimedijalnog kabineta.   
Imajući u vidu da smo jedina škola u Okrugu koja nudi obrazovanje u oblasti saobraćaja, uspeli smo da 2005.godine pokrenemo i jednogodišnje specijalističko obrazovanje  Vozač motornih vozila-instruktor.

Najpoznatiji učenik ove škole svakako je Milutin Hadži Stojković. Rođen je 29.8.1942.god. u selu Mijatovac gde je završio osnovnu školu, a u ovoj školi stekao znanje za zanimanje mašinbravar. Studirao je mašinstvo i ekonomiju, magistrirao i doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Subotici gde je redovni profesor. Član je Akademije vojnih nauka Rusije i ima zvanje akademika.


Psiholog
Javne nabavke
Oglasi
GALERIJA SLIKA 2

Učenički parlament obaveštenja

HIP HOP SEMAFOR obaveštenja